Taktältsmaterial

Fukt & Regn

Viktig information om tältduken & fukt!

Våra tält tål regn & vatten, men som precis alla andra tyg så kan det börja mögla ifall det ligger fuktigt under en längre tid.

Tänk på att inte låta tältet vara fuktigt när du fäller ihop ditt taktält. Försök alltid ha tältet torrt.

Regnar det under natten & det är uppehåll på dagen. Fäll upp ditt tält medans du stannar på lunch. På 30-40 minuter hinner mycket av fukten torka.

Se till att tältet är HELT torrt innan du förvarar det stängt under en längre tid.
Kör du med tältet på bilen så rekommenderar vi att du öppnar tältet så ofta du kan när det är torrt för att vädra ut.
Vid hörnen av transportkapellet så är det hål där fukt & vatten kan tränga in även ifall tältet var torrt när du fällde ihop det.

 
 

Vattenpelare

Vattenspalten i vattentäta material definieras som vattentrycket där tyget fortfarande är vattentätt. Ett tyg med ett givet hydrostatiskt huvud på 2000 mm klarar ett vattentryck i 2 meter djupt vatten. Detta är faktiskt en mätning som inte har någon mening i byggandet av tält. Med andra ord, om tältet skulle utsättas för ett vattentryck på 2 m vattendjup, skulle vi drunkna.

Materialen måste naturligtvis vara vattentäta, detta är redan vid en vattenkolonn på 500 mm. Så refererande tiotusentals millimeter är nonsens, eftersom ju tjockare materialet är desto mindre flexibelt är det. Så det går mycket snabbare. Särskilt om det är vikigt ofta som det är vanligt i taktält. Dessutom skadar UV-strålarna materialet och får dem att bli sköra.

Det australiensiska företaget Gordigear använder samma material och tillverkas i delvis samma fabrik som Våra tält.


Sömmar

Vad som är Viktigare än vattenpelaren är hur materialet i tältet funkar och sömmarna. 

Allt tältmaterial har 1000-tals hål is sig som absorberar de första regndropparna och gör tältet helt tätt. 

Det Särskilda garnet som sväller vid kontakt med vatten och används av de flesta välkända tillverkare för att undvika flrekomst av regn. 

Garntillverkarna rekommenderar före första användningen att gnida sömmen med varmt vatten 3 gånger i intervall på en dag .... Det gör knappast någon. Som en konsekvens kan de första regndropparna träda in i materialet tills garnet är svullet. För att undvika detta är alla våra rip-stop-tält dessutom förseglade från insidan med en smal tejp.

Dragkedjor

Våra tält använder sig av YKK.